zaterdag 30 mei 2020 3:48
Home / Algemeen / Expositie José op ten Berg in de Speeldoos
Patisserie De Rouw
‘Verder naar het Noorden’

Expositie José op ten Berg in de Speeldoos

“Zie … dat is de ijskap”, voor me lag het lege verwaaide, wit-bevroren hart van Groenland. Een continent van in elkaar geperste sneeuw, onmetelijk groot en huiveringwekkend verlaten. Een witte wildernis, gevormd door de sneeuwval der eeuwen.” Zo begint het boek van Anthony van Kampen met als titel ‘Groenland’. Naar aanleiding van die omschrijving heeft José op ten Berg een serie schilderijen gemaakt. Later reisde ze zelf naar het Noorden.

“Het landschap was overdonderend, groot en imposant. Door het landschap in mijn atelier te ontrafelen en alle onderdelen, licht, lucht, ijs, vorm en kleur te vertalen naar beeld leer ik het landschap beter kennen. Het licht op de Polen is anders. Het is er veel helderder, de contrasten zijn veel sterker. In de beslotenheid van mijn atelier reis ik verder naar het noorden en de schilderijen die zo ontstaan vormen een reis op zich. Een reis in verf en kleur. Het gaat nooit om een realistische weergave van hetgeen ik waarnam. Het zijn terugblikken op de sfeer van het verblijf ter plaatse en de indruk, die het landschap op mij maakt.”

Werk van beeldend kunstenaar José op ten Berg is van maandag 19 februari tot maandag 12 maart 2018 te zien in Theater de Speeldoos in Vught.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Kijk ook bij

Alferink en MOP uit elkaar

De wegen van MOP Dames 1 en coach Karel Alferink scheiden aan het einde van …